29.7.09

Bog koji (ne) oprašta

Čitajući knjigu "The Gospel for Real Life" (Jerry Bridges), naišao sam na dobar citat:

"Protivno općem mišljenju, kod Boga nema običnog opraštanja. Postoji jedino pravda." (Contrary to popular opinion, with God there is no such thing as mere forgiveness. There is only justice.)

Drugim riječima, s obzirom da je Bog pravedan, smiješno je od njega očekivati da poput dobroćudnog djedice (kakvim ga mnogi smatraju) jednostavno bez ikakvog razloga oprosti grijehe. Autor knjige je ranije spomenuo primjer dvojice zločinaca koji su na semaforu u autu pokraj svojega vidjeli privlačnu mladu ženu i odlučili ju silovati. Nakon što su ju oteli i obojica silovali, ubili su ju jer im je vidjela lica. Kada bi sudac takvim zločincima jednostavno oprostio i pustio ih na slobodu, to bi bilo katastrofalno. Takvog suca ne biste htjeli, zar ne? A, kako onda da Bog koji je savršeno pravedan, učini takvo nešto? Zbog toga, Krist je morao na križu podnijeti kaznu koju smo mi zaslužili. Na taj način, grijeh je kažnjen — što pokazuje Božju pravednost i svetost, ali je istovremeno i oprošteno onima koji slijede Krista — što pokazuje Božju milost i ljubav.

U Drugoj poslanici Solunjanima 1:6,8 piše ovo: "Da, pravedno je pred Bogom [neki drugi prijevodi kažu: Pravedan je Bog] da vašim mučiteljima zauzvrat dadne muku... [Isus] će se osvetiti [neki prijevodi: kazniti će] onima koji neće da priznaju Boga i koji se ne pokoravaju Radosnoj vijesti o našem Gospodinu Isusu..." A tek što kaže sljedeći stih...! Pročitajte ga!

Kršćani, zapamtite: vama nije jednostavno oprošteno. Pravda je dobila svoje... prije 2000 godina na Golgoti. Spasenje je besplatno, ali nije jeftino. Koštalo je. I to jako! Naše spasenje koštalo je krvi bezgrešnog Sina Božjeg.

Vi ostali, koji nemate osobni odnos s Kristom, koji živite svoje živote na svoj način, ne želite da se Bog upliće u vaše stvari jer se vi ne uplićete u njegove, ne čitate Božju riječ, ne živite po njezinim naredbama i načelima, niste sigurni što će biti s vama nakon smrti, a možda vas niti nije briga... zapamtite: Bog vam NEĆE jednostavno oprostiti! On je pravedan. Ono što ste zaslužili, to ćete i dobiti.

Osim ako se ne okrenete Kristu, što je vaša jedina nada...

2 komentara: