13.2.09

Nekoliko misli...

Usred užurbane svakodnevice, zahvalan sam na malenom bloku kojega stalno nosim sa sobom i u kojeg pišem ideje, misli, podsjetnike, itd. 
Ovo što slijedi zapisao sam dok sam slušao odličnu propovijed o Djelima 16:16-34 (Oslobođenje Pavla i Sile iz tamnice, te spasenje tamničara i njegove obitelji).
Neke misli su moje, neke su bile propovjednikove.

Tamničar nije tražio Boga.
Ipak, razlog Pavlovog uhićenja je bio Božji naum spasenja tog bezbožnika, kako nam ostatak odlomka daje do znanja. Tamničar nije tražio Boga, ali je Bog tražio tamničara. Sveto pismo jasno uči, da nitko ne traži Boga (Rim.3:10-18). Ali, Bog je milostiv i spašava grešnike radi svoje milosti.

Bog je suveren. Vjerna služba potječe iz svijesti o tome.
To je jasno već i iz prethodne misli. Pavao i Sila svojim ponašanjem pokazuju nepokolebljivo pouzdanje u Božju suverenost — iako su nepravedno uhićeni, optuženi i pretučeni (nakon što su naviještali Božju riječ), oni pjevaju! Mole i pjesmom slave Gospodina (16:25)! Njih su dvojica mogli kukati i jadikovati radi svoje situacije. Mogli su zamjerati Bogu i prepirati se s njim. Na kraju krajeva, radili su ono što je On tražio od njih. Ali, oni pokazuju potpuno pouzdanje u Boga — u njegovu suverenost, mudrost, ljubav i vodstvo. Primjetite kako nitko od zatočenika nije pobjegao kada su se vrata otvorila! Ponašanje Pavla i Sile ostavilo je velik utjecaj na njih.
Razmislimo o našem životu: imamo li hrabrosti biti 100% vjerni Bogu ili ponekad idemo linijom manjeg otpora pod izgovorom da će nam to dati bolji kredibilitet kod ljudi kojima želimo svjedočiti? Ova dvojica išli su linijom većeg otpora i imali su pažnju mnogih ušiju.

Bog ne želi da njegovu poruku prenose krivi ljudi.
Prije nego su dospjeli u tamnicu, Pavao i Sila susreli su ropkinju opsjednutu demonom. Ona je rekla istinu. Ipak, Pavao ju je ukorio i istjerao demona iz nje. 
Poanta: Iako je poruka bila ispravna, prenositelj je bio pogrešan. Bog želi svoje evanđelje prenositi samo preko svetih ljudi. 
Primjena: Samo zato jer je netko dobar govornik, ne znači da bi trebao biti Božji glasnogovornik. Da budem određeniji: Bog je u Bibliji jasno zabranio da u crkvi propovijeda žena! To nema veze s njezinom vrijednošću, jer su pred Bogom i muškarac i žena jednaki. Ali, ima itekako veze s ulogom. Bez obzira koliko ona bila mudra, duhovna, pametna, praktična ili bilo što drugo, žena ne smije propovijedati. Isto vrijedi i za neke muškarce. Biblija jasno kaže da nemamo svi iste darove i da ne možemo svi biti učitelji. Božji glasnik mora imati određene karakteristike (1.Tim.3:1-7; Tit 1:5-9).

Čudesa nisu cilj, ona su sredstva.
Tamničar se nije obratio Bogu jer je vidio čudo. Zapravo, kada je vidio čudo (potres i otvorena vrata), htio se ubiti. On se obratio jer su mu objasnili Pismo (16:31,31). Današnji karizmatski kršćani naglašavaju čudesa a umanjuju važnost nauke. Ovaj odlomak pokazuje njihovu zabludu. 
Mi danas ne trebamo čudesna iscjeljenja, podizanje mrtvaca, govorenje jezika i sl. Mi danas trebamo jasno propovijedanje Biblije. Točka. Isus je činio mnoga čudesa, koja su zadivila ogromna mnoštva. Ali, samo je nekolicina istinski vjerovala u njega.

3 komentara:

  1. Zavirio sam još jednom na tvoj blog. Slično razmišljamo i shvaćamo Riječ, pa želim da imaš tu informaciju.

    KP.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiv post! Imam nekoliko pitanja ako smijem :) Naime Pavlu je bilo svejedno da li se propovijeda Riječ iz pravih motiva, bilo mu je bitno da se propovijeda Riječ, Filipljanima 1:16-19. Možda je bio problem upravo u zloduhu, ne u svetosti? Bilo kako bilo super mi je pročitati izlaganje na Pavlovo i Silino utamničenje. Uz to slažemo se u svezi jezika ali moram reći da Duh jedino za njih veli da će nestati i to ne povezuje s dolaskom Kristovim (1. Kor. 13:8-10), čini se da proroštvo i znanje ostaje (samo je pitanje u kojoj formi, ali u svakom slučaju Bog je suveren). Ono što je intteresantno jest činjenica da se najveća čudesa tek spremaju svijetu prema knjizi Otkrivenja, npr. 2 svjedoka koja imaju doći te kataklizme u usporedbi s kojima egipatska zla će biti lokalna nedaća... Uglavnom lijepi pozdrav i blagoslov od Gospoda!
    Ivan M.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ivane M., glede čudesa: slažem se da će u vremenima koje dolaze biti čudesa kakvih nikada od sada nije bilo, niti će ih biti ikada poslije. Nisam htio odati ideju da su čudesa loša ili da ne vjerujem u njih. Naprotiv, često molim za razna čudesa (npr. za ozdravljenje osobe od koje su liječnici već odustali, i sl.), i vjerujem da se svakodnevno događaju. Moja je poanta bila samo da čudesa skreću pažnju na poruku koja je važnija od samih čudesa. Jahve je Bog koji čudesno djeluje. To mu je u naravi. I on je isti od vječnosti do vječnosti. Prema tome, vjerujem da Bog i danas čini čuda. Ali je važnija poruka Biblije (Ps.138:2). Moja kritika je bila na ljude koji čudesa stavljaju u prvi plan i njima mjere duhovnost, što je potpuno krivo. Petar je čuo Božji glas na gori preobraženja, a ipak o tome kaže da je Božja zapisana riječ još sigurnija (to je doslovniji prijevod 2.Pt.1:16-19). Što se tiče propovijedanja bez obzira na motiv... dobra ideja za post, da ne duljim ovdje...

    OdgovoriIzbriši