22.2.10

Propovijedanje istine = uspješno propovijedanje

Jedan prijatelj me je potaknuo na razmišljanje. Jona je istovremeno bio i užasan propovjednik, ali i nevjerojatno uspješan.


S jedne strane, Jona je odbio poslušati Božji poziv koji ga je slao u Ninivu (Jona 1:1-3). Vijest o nadolazećem Božjem sudu zbog njihovih grijehâ, Jonu je čak razveselila. On je mrzio Ninivljane. Zaslužili su smrt. Otići k njima kako bi ih upozorio na Božji gnjev, u njegovoj glavi istovremeno je bilo traćenje vremena, ali i nešto što je potencijalno opasno. Što ako se oni pokaju (4:1.3)?


Ipak, Bog je ostvario svoj naum - doveo je Jonu do Ninive (1:4; 2:1; 2:11), navijestio je svoju poruku po svojem glasniku (3:1-5), izlio je svoju milost na grešnike i spasio ih od vječne propasti (3:10; usp. Matej 12:41).


Jonino ponašanje u cijeloj situaciji, a pogotovo nakon sprovođenja Božjeg nauma spasenja, pokazuje nam da je bio propovjednik bez ljubavi. Niti je volio svoju publiku, niti je volio svoju poruku, niti je volio svojeg Gospodara koji ga je poslao. Ipak, kao alat u rukama suverenog Boga, poslužio je svrsi.


Često se čuje uzdah nekih suvremenih propovjednika koji pozivaju na rast ljubavi pod cijenu istine. Mnogi potiču na ublaživanje poruke, kako ne bismo uplašili, naljutili ili —najgore od svega— uvrijedili svoje slušatelje. Bolje je ne govoriti o Božjoj pravednosti, srdžbi, sudu - govore nam pobornici ovakve filozofije. Trebamo rijeđe ljudima govoriti o njihovim grijesima, a češće o ljubavi koju Bog osjeća prema njima - nadalje nas potiču. Jesu li ti ljudi u pravu?


Jona nije volio, ali je rekao istinu. Ninivljane nije trebala spasiti Jonina ljubav, nego Božja istina.


Naravno, ne zalažem se za manjak ljubavi prema ljudima kojima naviještamo evanđelje. Dopustite da ponovim: ne borim se protiv ljubavi. Ipak, ono protiv čega se borim, filozofija je koja tvrdi da je ljubav važnija od istine. Takva filozofija ne razumije pravu, Božju definiciju ljubavi, niti pravu, Božju definiciju istine.


Reći istinu, najbolji je način na koji možemo iskazati ljubav, jer Božja istina jest ljubav. “Ljubav se raduje istini” (1.Korinćanima 13:6). Mi trebamo voljeti, jer je Bog nas prvi volio (1.Ivanova 4:10,19). Tko ima ljubavi, na ispravan način odražava narav Boga koji je ljubav (1.Ivanova 4:16).


Sve ovo znamo, jer nam je tako objavljeno u Bibliji, Božjoj istini.




[Vezano uz ovu temu, preporučam i ovaj stariji post.]


3 komentara:

  1. kao što lijepo piše u Psalmu, ljubav i istina koračaju pred Bogom. odvajati ljubav od istine ili obratno degradira Božji autoritet. istinu od ljubavi odvajaju oni tzv. crkveni političari, lovci na velike brojeve, članstvo i popularnost. to je suvremeni duhovni marketing znan kao "velika crkva". ako netko želi punu dvoranu "utopiće" slušatelje u onome što misli da je Božja ljubav, a tko želi ugoditi Bogu i iskreno pomoći ljudima propovjedat će im cjelokupnu istinu bez zadrške.

    na koncu, zar najljepši stih Ivanovog evavđelja ne kaže da je Bog tako volio svijet da je dao svojeg Sina. ljubav je bila upućena prema grešnicima. kako nekome možemo ponuditi Božju ljubav ukoliko mu istodobno ne objasnimo njegovo pravo stanje. to nije ljubav, nego manipulacija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Propovijedati treba sve - ili nista, jer je parcijalno evandjelje zapravo samo dobro upakirana laz. S ljubavlju ili bez nje, jednostavno - to nije to.

    OdgovoriIzbriši